Kat Scratch achtergelaten voor dood na auto-ongeluk

03.06.2024
chat

Ons team werd maandagavond opgeroepen door de politie van de zone Ardennes-Brabant, die een gewonde kat hadden gevonden na een auto-ongeluk. 

Het ging om een grijze Perzische kat, die ons team Scratch doopte. Toen ons team ter plaatse kwam, vonden we Scratch in een put langs de weg. Hij kon niet meer bewegen en moest dus zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts gebracht worden. 

De dierenarts stelde vast dat de kat ernstig onderkoeld was en waarschijnlijk meerdere dagen al meerdere dagen in de put lag. Zijn gezondheidstoestand was dus kritiek. We probeerden via de microchip de familie van Scratch terug te vinden, maar dit was niet mogelijk aangezien er geen chip aanwezig was. 

In een poging om hem te redden, plaatsten de dierenartsen Scratch in een zuurstoftank met een verwarmingssysteem. Alles werd in het werk gesteld om hem een kans op overleven te geven.

Later op de nacht werd vastgesteld dat de kater naast onderkoeling en enkele zichtbare verwondingen ook nog leed aan een zwaar letsel aan de achterpoot, dat al gedeeltelijk aangetast was door necrose en infectie. We moesten de moeilijke beslissing maken om zijn poot te amputeren, met de hoop dat dit zijn herstel ietwat zou vergemakkelijken. 

Maar dan nam de situatie een dramatische wending: in de vroege ochtend namen de dierenartsen contact op met ons om te melden dat Scratch in septische shock verkeerde als gevolg van zijn verwondingen. Ondanks het feit dat we alles in het werk hebben gesteld om hem te redden, moesten we uiteindelijk beslissen om hem uit zijn lijden te verlossen, zijn kans om terug beter te worden was te klein en zijn pijn te groot. 

Dit was natuurlijk een grote klap voor ons reddingsteam. We doen ons best om alle dieren te redden, maar ondanks alles verliezen we soms de strijd. Deze momenten zijn steeds hartverscheurend voor alle betrokkenen. 

C'est avec le cœur lourd que les équipes de secours ont vécu cette triste réalité. Nos équipes font le maximum pour secourir l'ensemble des animaux, mais parfois, malgré tous les efforts, la bataille est perdue. Ces moments sont déchirants pour tous ceux qui sont impliqués.

Scratch blijft een mysterie. We weten niet of hij een familie had. Indien je deze kat herkent, neem dan zeker contact met ons op. 

adt@gaia.be

Steun het project

We weten nooit wanneer er een ramp zal toeslaan en de noodredding van dieren kan niet worden voorspeld. Maar als het dan zo ver is, moeten we meteen in actie kunnen schieten. Met uw steun kunnen we interventies voorbereiden en ervoor zorgen dat we steeds klaarstaan voor het redden en helpen van dieren in nood.

Uw donatie zorgt ervoor dat we alert kunnen blijven en dieren in kritieke situaties kunnen redden. 

Doe een gift

Als u een donatie per bankoverschrijving wenst te doen:

BE18 0019 5443 0465

GEBABEBB